19ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Το δικό μας Σχολείο

Πληροφορική

ΟΧΙ στα ναρκωτικά!
Η 26η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και το φετινό σύνθημα ” Άμυνα στις εξαρτήσεις, Επίθεση στη ΖΩΗ!”.
Οι μαθητές/τριες των Ε και ΣΤ τάξεων του 12ου Δ.Σ. Σερρών και του 19ου Δ.Σ. Σερρών, στο μάθημα Τ.Π.Ε., αφού ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν για το θέμα των ναρκωτικών, δημιούργησαν δικό τους υλικό (κόμικ, αφίσα, ζωγραφιά, ποίημα) για να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το κρίσιμο ζήτημα αυτό.

Μπορείτε να δείτε τις δημιουργίες των μαθητών/τριων των 2 σχολείων στο:
https://padlet.com/mgoutouloudi/nodrugs

Το υλικό αυτό των μαθητών/τριών, απεστάλλει στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Σερρών “ΟΑΣΙΣ”. Με καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών/τριών απο δημοτικά σχολεία της Π.Ε. Σερρών δημιουργήθηκε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book)-βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στα social media του Κ.Π. «ΟΑΣΙΣ» ώστε να αναδειχθεί το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας. Μπορείτε να το δείτε εδώ:


Γκουτουλούδη Μαρία
εκπαιδευτικός MsC Πληροφορικής

Κανόνες ατομικής υγιεινής

Mαθητές/τριες των Δ1 και Δ2 τάξεων βοήθησαν να ενισχύσουμε την υπευθυνότητα μας και να διδάξουν σε μαθητές/τριες του σχολείου για τους κανόνες ατομικής υγιεινής!!!  Αποτύπωσαν την δική τους οπτική και ιδέα για βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας στην επιστροφή στο σχολείο. Δημιούργησαν λοιπόν τα δικά τους κόμικ στο pixton, τα οποία μπορείτε να δείτε στο pdf παρακάτω:

Μερικά απο αυτά τα κόμικ εκτυπώθηκαν και κοσμούν την είσοδο του σχολείου.

Περισσότερα στο https://users.sch.gr/goutouloudi//2020/06/κανόνες-ατομικής-υγιεινής/

Γκουτουλούδη Μαρία
εκπαιδευτικός MsC πληροφορικής 

Την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020 εορτάσθηκε η “Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020” στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. Μαθητές/τριες των Δ1, Δ2, Ε1, Ε2 και ΣΤ τάξεων του 12ου Δ.Σ. Σερρών, μαθητές/τριες των Δ1, Δ2, Ε1, Ε2, ΣΤ1 και ΣΤ2 του 19ου Δ.Σ. Σερρών, γονείς των μαθητών/τριών αυτών όπως και εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβει η επιπόλαια χρήση του διαδικτύου αλλά και τα πλεονεκτήματα της χρήσης διαδικτύου όταν αυτή γίνεται με ασφάλεια .

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.

Το φετινό σύνθημα είναι:

«Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».

Εισηγήτρια και συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα. Γκουτουλούδη Μαρία, εκπαιδευτικός πληροφορικής των δύο σχολείων. Επίσης εισηγητές/τριες της εκδήλωσης υπήρξαν αξιόλογοι και με μεγάλη εμπειρία αρμόδιοι για θέματα στην Ασφάλεια στο Διαδίκτυο:
η κα. Ψαρουδάκη Αικατερίνη, εκπρόσωπο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με την οποία συνδεθήκαμε μέσω Skype,
και ο κ. Κούνιος Ιωάννης, αστυνομικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών.

Τις εισηγήσεις των ομιλητών/τριών μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο:

  

Περισσότερες λεπτομέρειες στο http://www.goutouloudi.gr/2020/02/εκδήλωση-ημέρας-ασφαλούς-διαδικτύου-2020/

Η εκπαιδευτικός Πληροφορικής

Μαρία Γκουτουλούδη

Η διασχολική εκδήλωση του 12ου Δ.Σ. Σερρών και του 19ου Δ.Σ. Σερρών για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου 2019 στις 9.30π.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών.

 

  Την εκδήλωση θα παρακολουθήσουν οι μαθητές/τριες Δ,Ε και ΣΤ τάξεων, οι εκπαιδευτικοί που θα τους συνοδεύσουν, και γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών αυτών.

Μερικές απο τις εργασίες και παρουσιάσεις των μαθητών/τριών που θα δούμε στην εκδήλωση μπορείτε να δείτε στο http://www.goutouloudi.gr/2020/01/εργασίες-για-την-ημέρα-ασφαλούς-διαδι/

Παρακάτω δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης όπως και την πρόσκληση

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 9.30-10.10: Εισηγήσεις σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο
    • Ψαρουδάκη Αικατερίνη, εκπρόσωπος Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς  Διαδικτύου
    • Κούνιος Ιωάννης,  αστυνομικός Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών.
    • Γκουτουλούδη Μαρία, εκπαιδευτικός πληροφορικής ΠΕ Σερρών (συντονίστρια εκδήλωσης)
  • 10.10-10.18: Οι μαθητές/τριες της ΣΤ1 τάξης  του 19ου Δ.Σ. Σερρών μας συμβουλεύουν σχετικά με Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
  • 10.18-10.30: Οι μαθητές/τριες της Δ1 τάξης του 12ου Δ.Σ. Σερρών παρουσιάζουν το θεατρικό έργο τους «Η Μεγάλη Απόφαση του Αχιλλέα».
  • 10.30-10.50: Οι μαθητές/τριες των Δ1 και Δ2 τάξεων του 19ου Δ.Σ. Σερρών και της Δ2 τάξης του 12ου Δ.Σ. Σερρών παρουσιάζουν τις δικές τους εργασίες κόμικ και αφίσες τους με θέμα προστασία προσωπικών δεδομένων και δημιουργία ισχυρών κωδικών.
  • 10.50-11.00: Οι μαθητές/τριες του ολοημέρου  του 12ου Δ.Σ. Σερρών παρουσιάζουν τα θετικά της σωστής χρήσης του διαδικτύου αλλά και κινδύνους από την κακή χρήση του διαδικτύου.
  • 11.00-11.15: Οι μαθητές/τριες των Ε1 και Ε2 του 12ου Δ.Σ. Σερρών παρουσιάζουν τα δικά τους ποιήματα κατά του Διαδικτυακού Εκφοβισμού.
  • 11.15-11.22: Οι μαθητές/τριες των Ε1 και Ε2 του 19ου Δ.Σ. Σερρών τραγουδούν δικό τους τραγούδι για να πουν το δικό τους ΟΧΙ στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό.
  • 11.22-11.35: Οι μαθητές/τριες της ΣΤ2 τάξης του 19ου  Δ.Σ. Σερρών και της ΣΤ τάξης του 12ου Δ.Σ. Σερρών παρουσιάζουν τις αφίσες που δημιούργησαν για τα Κοινωνικά Δίκτυα και η επιρροή τους στην εικόνα του εαυτού μας.
  • 11.35: Λήξη εκδήλωσης

*Ο χρονοπρογραμματισμός της εκδήλωσης είναι ενδεικτικός. Μπορεί να υπάρξει απόκλιση ως προς τον χρόνο της κάθε παρουσίασης.

 

 

Ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της ``Προόδου’’ είχαν προ ημερών  τα αγόρια και  τα κορίτσια της ΣΤ~ τάξης του 19ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών.
Τα παιδιά συνόδευαν οι δασκάλες Μαρία Γκουτουλούδη και Φωτεινή Κουτσούμπα.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης τα παιδιά ενημερώθηκαν για την σύγχρονη τεχνολογία έκδοσης της ``Προόδου’’ (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και εκτύπωση offset).
Επίσης, ενημερώθηκαν για την έκδοση της ``Π’’ με την μέθοδο της στοιχειοθεσίας μέχρι το 1973 και στην επόμενη τεχνολογία της λινοτυπίας μέχρι το Φεβρουάριο του 1992.
Ιδιαίτερα για την σύγχρονη τεχνολογία ενημερώθηκαν για όλες τις φάσεις παραγωγής κειμένων, ηλεκτρονικό στήσιμο των σελίδων, το μοντάζ, την εμφάνιση του τσίγκου, την αυτόματη εκτύπωση και δίπλωμα των φύλλων.
Επίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν ξύλινα κεφαλαία γράμματα για τίτλους της δεκαετίας 1930-1940, αλλά και μικρά μεταλλικά γράμματα της στοιχειοθεσίας.
Τα παιδιά διατύπωσαν πολλά ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν όλα. Ακόμη, παραδώσαμε σε μεγάλο μέγεθος την πρώτη σελίδα της ``Π’’, σε φωτοτυπία, του πρώτου φύλου της, υπό ημερομηνία Κυριακή 30 Ιουνίου 1929.

Τα παιδιά της ΣΤ~ τάξης του 19ου Δ.Σ. Σερρών ζήτησαν ορισμένες τεχνικές πληροφορίες, για την υπό έκδοση σχολική εφημερίδα τους και, παράλληλα, μας ευχαρίστησαν για την ξενάγηση.

Πηγή: https://www.eproodos.gr/post/mathites-tis-st-taxis-toy-19oy-dim-sholeioy-serron-stin-proodo

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη τοπική εφημερίδα "Η Πρόοδος" στις 13 Νοεμβρίου 2019:

 

 

Σχεδιασμός, χρωματισμός της ελληνικής σημαίας

Οι μαθητές/τριες των Α, Β, Γ και Δ τάξεων του 19ου Δ.Σ. Σερρών αφού ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό, χρωματισμό της ελληνικής σημαίας στο πρόγραμμα Ζωγραφικής, αποθήκευσαν και εκτύπωσαν σε ώρα μαθήματος πληροφορικής (Τ.Π.Ε.) την ψηφιακή εργασία τους.

Περισσότερα...

Μέχρι και τον Νοέμβριο τρέχει διαγωνισμός για το εξώφυλλο και το λογότυπο του 1ου τεύχους της Σχολικής Μαθητικής Εφημερίδας μας!

Οι μαθητές/τριες των Γ, Δ, Ε και ΣΤ τάξεων του σχολείου μπορούν να πάρουν μέρος!

Οι πιο δημοφιλής δημιουργίες θα επιλεγούν και θα κοσμήσουν το 1ο τεύχος μας!

 Γκουτουλούδη Μαρία

Περισσότερα...

 Η σχολική ηλεκτρονική μαθητική εφημερίδα

Η σχολική ηλεκτρονική μαθητική εφημερίδα του 19ου Δ.Σ. Σερρών μετά απο ψηφοφορία 162 μαθητών/τριών πήρε τον τίτλο «Τα Μαγικά Μολύβια του 19ου Δ.Σ. Σερρών», ο οποίος επικράτησε με 56 ψήφους.

Περισσότερα...

Στοιχεία Επικοινωνίας

19o Δημοτικό Σχολείο Σερρών
Μεγ. Αλεξάνδρου 9, Σέρρες
Τ.Κ. 62122
Τηλ: 23210-23108
Φαξ: 23210-64850
email: mail@19dim-serron.ser.sch.gr